O help, ik word gezien als de expert

O help, ik word gezien als de expert

Het is een gek systeem geworden in de wereld van studies en inhuur van mensen. We hebben met elkaar afgesproken als we mensen in gaan huren dat ze expert moeten zijn in datgene waar de opdrachtgever/werkgever vindt dat er expertise moet zijn.

Er wordt een indrukwekkende lijst aan competenties opleiding en competenties. We kijken dan naar de vele CV’s waarin de werkervaring en opleiding opgesomd wordt, met de aanname dat hoe langer en indrukwekkender de lijst, diegene wel een expert moet zijn op haar/zijn gebied. Maar waar komt die aanname vandaan? Heb je wel eens iemand meegemaakt die net begint aan de opdracht en enorm zijn best doet om zijn expertise te laten zien? Hoe weten we eigenlijk dat hij expert is. We hopen dat hij dat allemaal kan onderbouwen met afvinklijstjes en criteria die door het project/bedrijf zijn opgesteld.

Degene die moet bewijzen dat hij de expert is, is misschien wel diep van binnen angstig dat zijn bewijs van inzet en kunstjes niet voldoende zijn om te bewijzen dat hij ook de expert is. Er worden vergaderingen belegd, documenten opgesteld van 50 pagina’s of meer met het ‘bewijs’ dat hij de terminologie kent, de gestandaardiseerde processen en meer. Na het overleggen van de bewijsstukken is het weer een poosje rustig en gaat de trein verder. Maar wat als er zich een probleem voordoet. Een probleem waar in eerste instantie geen oplossing voor lijkt, daarvoor kijkt iedereen naar de expert. Dan wordt het pas interessant, want soms ook dan weet de expert het niet (heel menselijk). Het is maar de vraag of de ‘expert’ leiderschapskwaliteiten heeft. En dan bedoel ik niet dat hij voortvarend en pushend zijn team kan verordenen voortgang te boeken. Ik heb het over dat hij in staat is zijn team zodanig te bereiken dat iedereen in zichzelf kan reiken naar dat stukje van creativiteit en samenwerking om tot een goede stap te komen. Kan hij daadwerkelijk luisteren naar zijn team of hij zodanig bezig zijn geluid als expert weer te kunnen geven aan zijn opdrachtgever. Dat valt namelijk niet in vinklijstjes en criteriarobots te vatten.

Een mooie oneliner zou kunnen zijn “ik zou je kunnen leren hoe je moet dansen, maar jij moet de muziek kunnen horen” (Bob Quinn).

De expert heeft misschien leren dansen, en in crisistijd danst hij misschien harder en probeert iedereen mee te krijgen te dansen. Maar staan we stil bij de muziek die gehoord moet worden?

Wat ik soms mis in een organisatie en hun leiderschap is het vertrouwen dat een team de muziek hoort. Het daaruit kan putten om te voelen en ervaren welke dans er gedanst moet worden. Dat iedereen een unieke bijdrage kan leveren, als ze de kans krijgen.

We verwachten van onze nieuwe medewerkers dat ze op dag 1 de organisatie begrijpen, de politiek begrijpen binnen een organisatie, dat ze meteen resultaat boeken. Hiermee wordt de lat onnodig hoog gelegd of de lat ligt op zo’n andere plaats dat die niet meer bereikbaar is.

Ik stel me voor dat een organisatie een doel heeft, een team een doel heeft, een missie. Dat iedereen een zinvolle bijdrage mag en kan leveren, want dat motiveert de mensen. De mensen van bovenaf te proberen te motiveren werkt niet goed. De mens is gemotiveerd van zichzelf als hij/zij maar weet waarvoor ze het doet en weet welke belangrijke schakel zij/hij is.

Ik word ook gezien als een expert in mijn vakgebied. En bij elke nieuwe opdracht vind ik het spannend of ik dit waar kan maken. Ik ben geen robot die elke dag dezelfde output heeft….. gelukkig. Maar wat ik wel weet is, als ik iemand kan stimuleren te zien dat hij/zij meer potentie heeft en daar ook in groeit, dan ben ik enorm geïnspireerd en gelukkig. Als een project voortgang heeft en een team kan elkaar vinden en creatieve ideeën heeft om dit op een betere en goede oplossingen te vinden, ik ook gemotiveerd ben.

Soms zou ik de gevestigde aannames willen uitdagen en ‘experts’ willen oproepen om eens een ander muziekje op te zetten.flowinq

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Design jezelf online – Bizzy you

Design jezelf online – Bizzy you

Hallo Coffee Club Meppel leden of hallo leuke, interessante mensen,

Hebben jullie ondertussen nagedacht over wat jou bijzonder en uniek maakt, zowel persoonlijk als online?  Hebben jullie nagedacht het waarom van jouw onderneming of baan?

Jouw ‘brand’ is wat jou onderscheidt en je zou ervan overtuigd moeten zijn dat het jou vertegenwoordigd. Het is namelijk de eerste indruk die je geeft.

Dus hoe creëer je nu je ‘brand’? Je kijkt wat werkt voor anderen en wat niet en dat gebruik je als voordeel voor jezelf. Kijk eens naar succesvolle brands en vraag jezelf af waarom het werkt voor hen. Hoe kun je dit op je eigen brand toepassen.

Kijk eens naar Oprah. Het maakt niet uit of je op haar facebook pagina kijkt, naar OWN kijkt of het O Magazine leest, de brand onderscheidt zich. Het is duidelijk dat de marketeers en ambassadeurs van Oprah enthousiast zijn voor elk van haar media kanalen.

oprah-brandsOprah is een van de meest vertrouwde en gerespecteerde vrouwen in de wereld. De mensen voelen dat over haar, niet omdat ze een logo is, maar een echt persoon die uitdraagt wat ze voelt en gelooft. Als je wel eens mee hebt gekeken bij haar achter de schermen, ze werkt er hard aan om alles goed te laten lopen en goed voor te bereiden. Haar naam en brand is een verlengstuk van haar zelf.

Jouw brand is het eerste wat mensen zien en is een verlengstuk van jezelf. Natuurlijk kan dit mee groeien met je eigen ontwikkeling.

Maar ook jij kunt dit neerzetten. Bekijk je ideeën en wees niet bang om ze uit te proberen. Fouten maken mag en moet zelfs.

Als je maar in je achterhoofd houdt, dat jouw brand niet alleen en logo is. Laat een indruk achter op anderen die positief is.

Daarom heb ik een workshop Bizzy you – personal branding bedacht. Waarin we stil staan bij wie je bent, welke ideeën je hebt en hoe je deze kunt gebruiken binnen jouw unieke persoonlijkheid. Heb je interesse dan ben je natuurlijk van harte welkom

Hier vind je de link naar de Presentatie coffeeclub zoals gehouden bij de Open Coffee Club in Meppel.

Hierin vind je de ‘huiswerkopdrachten’ verwerkt. Probeer maar eens antwoord te geven op de vragen.

Bedankt iedereen voor jullie deelname.

Een inspirerende en bizzy groet,

Inge

 

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Zeg jij ook wel eens: “Het enige dat ik hoef te doen is ………. “?

Zeg jij ook wel eens: “Het enige dat ik hoef te doen is ………. “?

Als ondernemers hebben we continu ideeën. Onze bijdrage en service is om met nieuwe ideeën te komen om de wereld te veranderen, onze creatieve geest te gebruiken, geld te verdienen of …….

Als je daarnaast ook nog een briljant idee hebt, dan is het delen van dit idee heel erg gemakkelijk.

Meestal begint het zo:

“Het enige wat ik hoef te doen is …….”

En daarna volgt meestal een zin dat het heel eenvoudig laat klinken, toch?

“Het enige wat ik hoef te doen is een blog te schrijven over dit onderwerp”.
“Het enige wat ik hoef te doen is een video maken en dit online te zetten”.
“Het enige wat ik hoef te doen is een online webinar maken”.
 “Het enige wat ik hoef te doen is dit product aan 100 mensen verkopen en dan verdien ik € 100.000,-“.

 

Het probleem is niet dat je gebrek hebt aan ideeën!!!
Het probleem is dat jij met je fanastische aan gouden brein ontsproten ideeën vergeet ………
dat er stappen nodig zijn om deze ideeën uit te voeren. (Vooral als je het (nog) alleen doet).
Bijvoorbeeld hoe je een video moet editen, toen je beste vriendin je begon te appen tijdens de opname.
(piep….. piep)………

 

Of een strategie bedenken voor het weekend event dat je wilt organiseren en zo je deelnemers wilt laten aanmelden.
Of begrijpen dat je eerst 5000 mensen moet vinden, voordat je aan 100 ervan je programma kunt verkopen voor
€ 1000,-.

 

Dat wil niet zeggen, dat ik je niet zou steunen in je ideeën. Natuurlijk, go for it!!!!!
Er zijn  teveel ideeën die niet tot wasdom komen omdat er geen strategie achter zit (inclusief die van mezelf)……
Een paar jaar geleden gaf ik cursussen aan vrouwen. Met name over zelfvertrouwen en spiritualiteit ……
Ik kwam op het idee om meerdere weekenden en weken events te organiseren, zonder erover na te denken wat voor impact dit op mijn leven zou hebben. Daarnaast had ik nog een winkel.
“Het enige wat ik hoefde te doen…….”.

 

Het kwam erop neer dat ik werkdagen van 16 uur had, zonder enige tijd voor mezelf of familie en vrienden. Toen ik een keer een avond lag uit te hijgen……. na wel een prachtige en vervullende workshop…… kwam ik tot de ontdekking, dat ik mezelf ook kan uitputten met leuke en vervullende dingen….. Balans daar ging het om..

 

Met andere woorden, ik was vergeten om mijn idee van alle kanten te bekijken. Welke impact zou het hebben op mijn tijd, geld, team en gezin. Ik leerde dat het tijd nodig heeft, misschien is het beter om volgend jaar een event te organiseren ipv dit jaar.
Daarom zal ik samen met een klant dan ook altijd kijken naar de impact van de geweldige ideeën die ze hebben. Wat heb je nodig, qua tijd, resource, team…. wat betekent dit voor je leven, marketing team, gezin etc.
Dus, ontdek en heb vooral prachtige ideeën. Maar eerst, bekijk ze van onder tot boven…….
Dat zorgt ervoor dat je het meeste rendement behaalt op je tijd en geld.

 

Hieronder vind je 5 vragen die je jezelf kunt vragen, als je jezelf hoort zeggen:
“Het enige wat ik hoef te doen is…… “.

 

1. Wat is het doel van dit idee?
2. Wat moet ik (of mijn team) leren om dit idee vorm te kunnen geven?
3. Welke impact zal dit idee hebben op onze tijd.
4. Wat is het voordeel van dit idee?
5. Wat is het voordeel als ik dit idee niet uitvoer?
Bedenkt dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Maar helderheid en focus geven je meer inzicht op de strategie die nodig is voor dit idee.
Dus wat is jouw laatste grootse idee en welke impact op je tijd heeft dit?
Lieve groet,
Inge

 

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Buiten de lijntjes kleuren…. en probeer deze 5 business taboes eens te doorbreken

Buiten de lijntjes kleuren…. en probeer deze 5 business taboes eens te doorbreken

Vind jij je business saai? Zat van alle regeltjes?

Probeer dan eens deze 5 “Business Taboes” te doorbreken.

Je bent met je onderneming begonnen om dat je een ‘free spirit’ bent. Je hebt veel ideeën en ze zijn fenomenaal.
Je bent een onafhankelijke denker en misschien zelfs wel een rebel zo op z’n tijd.

Strakke regels? Nee dank je wel, je bent zelfs geneigd er tegenin te gaan.

Laat je andere mensen vertellen wat je moet doen? Het woord ‘moeten’ doet je al de andere kant opgaan, dus ga gauw fietsen…..!

En toch, ik ken GE-NOEG briljante ondernemers die zich mee laten zuigen in de spiraal van depressie, omdat ze gingen geloven in de zogenaamde voorgeschreven ‘regels’ over hoe men zou moeten ondernemen. ‘Hoe het heurt!!’

Regels zoals (komt het je bekend voor?)…..

 • Je moet je publiek een gratis e-book geven als dank voor het inschrijven op je e-mail lijst. Anders geeft niemand iets om wat je doet.
 • Je moet in ieder geval 1000 mensen op je email lijst hebben voordat je überhaupt maar denkt over het promoten van je product. Anders hoef je het niet eens te proberen.
 • Je moet goede grenzen stellen met je ideale klanten. Ze zullen compleet over je heen walsen, als je dat niet doet!

Bla, bla, bla, bla

Regels die je laten voelen als Cheryl Morero wanneer ze haar verjaardagscadeau ontvangt van Martin……. ‘een BORST vergroting???’.
Met andere woorden: OM GEK VAN TE WORDEN.

Wat denk je ervan!! Zullen we de zaken wat opschudden …. en zullen we dan eens een taboe proberen?

Hier zijn 5 “business taboes” die iedereen eens kan uitproberen.

(Heel ondeugend om dit uit te proberen ……!!)

 1. Neem eens een pauze van “PROMOTEN”
  In plaats van een lange, uitgeplozen campagne dat iedereen verveeld (inclusief jij), maak je volgende aanbieding een totale verassing.
  (Ik noem het “Gooische vrouwen effect”……., want dat deden zij met de laatste film).
 2. Ga van Social Media af – HELEMAAL.
  Focus je op het creëren van content voor je fans en ideale klanten. In plaats van te proberen steeds meer likes te scoren.
  (Een kennis van mij heeft Facebook verlaten voor een poos, sinds 2013). En onlangs verklaarde ze een Twitter pauze) Haar business ? Doet het prima, geen probleem.
 3. Probeer eens een klein poosje geen geld te verdienen.
  Een vriendin die je constant appt “Lunch? Film? Koffie? Hardlopen? Bijkletsen?” en je maar niet met rust laat, wordt vervelend.
  Geef je publiek af en toe adempauze van jou. Bouw wat ruimte in tussen verschillende product lanceringen / aankondigingen.
  Wanneer je dan terugkomt met een lancering of aankondiging, dan weten ze dat het de moeite waard is.
 4. Stop met alles te willen “leveragen”. (Is dat een goed nederlands woord?)
  Stel je voor dat je hebt besloten je publiek iets te geven …. Een werkboek, gratis webinar, een toolkit, een goed idee….. alleen omdat het hen zal helpen? Punt.
  NIET, dan kan ik dit als leverage gebruiken om mijn e-course te promoten, dan de workshop serie…. Daarna een conferentie …….
  Dan een contract met een bekend marketing bureau, dan een belangrijke prijs ……. Een melding in de QUOTE !!!!!
  RELAX en geef zonder dat je er iets voor terug verwacht. Geven kan zo mooi zijn.
 5. Werk met plezier.
  Ja ik weet het. Heel raar misschien, maar …….. Dompel je onder in je werk, ga ervoor (en geniet er helemaal van).
  Dat is de weg naar ontspannend en productief werken.

Nu jij!!

Welke business taboe wil jij uitproberen? Eén van deze lijst of een andere?

(en ja ik weet, ik geef ook social media trainingen en lijkt alsof ik mijzelf tegenspreek. Maar even pauze kan veel creativiteit en focus opbrengen)…..

Deel dit onderaan bij de comment sectie.

Kom op, je durft het best.

Inspirerende groet,

Inge

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Best veel werk dat bloggen …… en hoe je content voor je blogs creëert

Best veel werk dat bloggen …… en hoe je content voor je blogs creëert

Alweer een week voorbij en je hebt je blog nog niet af. Het lijkt een oneindig ritueel om een elke week een blog te schrijven.
Als je een business hebt met een prachtige website, dan weet je het belang van goede content. Content met kwaliteit die je zo mogelijk elke week plaatst zodat:

 • Je klanten jouw weten te vinden.
 • Je bovenaan in hun gedachten bent.
 • Je boodschap verfijnt en….
 • Je in staat bent meer te verkopen en meer geld weet te verdienen.

Maar hoe kom je al die ideeën. Hoe bedenk je al die content. Hoe werkt het eigenlijk?
Maak je geen zorgen, de laatste tijd heb ik wekelijkse content gemaakt voor mijn blogs en af en toe nieuwsbrieven.
Ik heb wat simpele tips voor jullie hoe je content kunt creëren voor je website of blog.

Wees consequent, maakt niet hoe !

De eerste stap is om consequent content te creëren, maakt niet uit wat er gebeurd.
Ik weet het, je hebt niet altijd inspiratie, het komt niet uit de lucht vallen. Als jouw deadline elke donderdagavond 20.00 is, zorg er dan voor, maakt niet uit hoe dat je je hier aan houdt.
Ook als je geen inspiratie hebt, ongesteld bent, visite krijgt, eigenlijk moet sporten.

(Ik ken het hele smoezenboek ;-))
Soms wachtte ik tot het laatste moment om content te plaatsen, maar nu ben ik meer georganiseerd.

Cluster je content

De tweede tip is om je content te clusteren, als het mogelijk is.
Elke maand ga ik een paar dagen zitten om een heleboel content te schrijven of nu video’s te maken. Op deze manier hoef ik niet te wachten tot ik me geinspireerd voel.

Wees niet te perfectionistisch

De derde tip is dat je niet al te perfectionistisch hoeft e zijn. Sommige van mijn artikelen waren echt niet zo geweldig, ook mijn video’s zijn niet altijd geweldig. Maar het is weer de consequentheid van de content die het doet. Je zult steeds beter worden in het verfijnen van je boodschap. Gewoon doen. Publish, publish, publish.

Gewoon beginnen …… Gaan lezers commentaar hebben op je grammatica? JA.

Gaan lezers kritiek hebben over het nut? JA. Krijg je ook positieve reacties? JA.

Gewoon doen en doorgaan.

Dus laat je niet afleiden en denken dat het allemaal perfect moet zijn.


Maak er een proces van

Dan de laatste tip. Maak er een proces van. Verzamel onderwerpen die je wilt gebruiken in je blogs. Ga zoals boven beschreven een aantal blogs’s schrijven. Schrijf de bijbehorende nieuwsbrieven. Maak er eventueel video’s van.

Zet ze klaar in je email service zoals bijv. Aweber of Mailchimp. Klaar om te posten op Social Media.

Begin eraan en doorgaan

Als je denkt, ik heb niets nieuws te vertellen, of wie zal mijn artikelen lezen en waarvoor?

Dit is de manier om je praktijk te laten groeien, je business onder de aandacht te krijgen.

Bedenk dat elke keer als je nieuwe content creeërt en onder de aandacht weet te brengen, dat je steeds meer mensen zult gaan bereiken. Steeds meer, van 1 naar 2, naar 3, naar 6, naar 12, naar 56, naar 160, naar 290, naar 900 enz.

Niets doen brengt je niets namelijk , maar dat wist je natuurlijk al.

 

 

 

 

 

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Mevrouw positivo

Mevrouw positivo

Laten we er eens vanuit gaan dat je kortgeleden hebt besloten om meer bewust te leven,  je gedachten meer positief te houden, meer risico’s te nemen, meer doorzettingsvermogen te tonen en……. meer aan yoga te doen.

Laten we er dan ook vanuit gaan dat je lekker in je vel zit, dat je trots op jezelf bent en dat je zelfs synchroniciteit ziet.

Dus……… wat doe je dan als al jouw oude issues naar boven komen? Het oude vertrouwde stemmetje dat zegt: “Ik kan niet, ik wil niet, het is te moeilijk, ik ben waardeloos…… “.
Het stemmetje nestelt zich weer lekker in het hoekje van je brein, waar het zich overal mee kan bemoeien.
Wat doe je als je deze stemmetjes allemaal weg probeert te wapperen met een krachtige intentie of affirmatie. Maar sommige van deze stemmetjes nemen niet eens de moeite om op te kijken?
Wat doe je als niets lijkt te helpen en je je verschrikkelijk voelt?

Een coach vertelde mij eens: “Wanneer je een vol glas cola bijvult met water, er eerst troebel water overstroomt, net zolang tot het water helderder wordt”.
Dit lijkt nogal onschuldig als je dit voor het eerst hoort. Misschien denk je dan: “Oh ok, dat snap ik”.
Maar als je dan alleen en moe bent en alles lijkt moeizaam te gaan, ook al doe je alles goed, en het troebele water vertolkt zich in een extra belastingaanslag, de buurman die een deuk in je auto rijdt, je kind die helemaal flipt, voeg daarbij dat je je nu bewust bent van het feit dat je je eigen realiteit creëert – dan besef je hoe slecht je slechte dag eigenlijk is.

In mijn eigen ervaring werden mijn slechte dagen nog slechter, toen ik me eenmaal bewust werd van mijn gedachten en mijn intenties, want nu kwam er een stemmetje bij:
“Jeetje je hebt ook niet 20 keer geaffirmeerd dat je een goede dag hebt, zie je nou wel!?”, of: “Je verpest alles met je negatieve gedachten, geen wonder dat je auto niet wilde starten vanochtend”.
Mijn positieve gedachten politie was fanatiek…… Pffff.

In alle positiviteitsboeken werd niet verteld dat je een slechte dag kon hebben. Immers deze zouden niet meer voorkomen, als je maar positief genoeg denkt.
Je hoefde alleen maar het geld te visualiseren of die droombaan en alles zou goed komen. Yeh right !

Ze vertellen je niet hoe je die rotdag door moest komen (adem in – adem uit), ook niet hoe ze zelf zo’n dag doorkomen.
Je denkt dan al gauw dat al deze schrijvers ontzettend Zen  door het leven gaan en alles aan kunnen…..
Niet dat ik me Patty Harpenau, Jack Canfield of Wayne Dyer in een foetus positie kan voorstellen met een deken over hun hoofd. Maar het helpt wel als je ook hoort dat zelfs de meest
positieve mensen wel eens een periode hebben waarin ze ook niet zo positief zijn. Zodat je weet dat jij niet de enige bent die niet 24/7 positief kan blijven.

Hoe heeft me dit dan wel geholpen?

Ik ging patronen van mezelf zien, gedachtenpatronen die mij niet verder hielpen. Ik durfde meer te ondernemen, door niet al mijn overtuigingen meer serieus te nemen.
Ik werd sterker, mijn positieve uitkijk op het leven werd beter. Ik liet mijn stemmetje niet meer de dienst uitmaken, ik zag dat ze alleen maar een verhaal vertelden.
Het hoefde niet waar te zijn. EN ik had gewoon nog dagen waarin ik graag met een deken over het hoofd even niet meer deel wilde nemen aan die dag.

Onthoud daarom het volgende:

 1.  De stemmetjes vertellen je in ieder geval niet de waarheid.
  (Het zijn gewoon oude stemmetjes, die voedsel willen. Geef ze geen eten, dat maakt dat ze blijven. Heb je ze al wel een stukje gegeven, maakt niet uit. Zit stil en wees erg lief voor jezelf).
 2. Dit is niet wie jij bent.
  (De stemmetjes vertellen je graag dat je die hysterische depressieve persoonlijkheid bent en dat de rest van de wereld niet zo is. Geloof ze niet, het is alleen maar een tijdelijke stap terug. Dat is alles).
 3. Een nieuwe paar schoenen, een reep chocola of een extra wijntje, zal deze stemmetjes niet laten verdwijnen. Ze gaan alleen nog maar harder schreeuwen.
  (Als het troebele water onverwachts naar boven komt, dan is het niet de bedoeling je onder te dompelen in wijn, een extra paar schoenen enz., in de hoop dat deze stemmetjes weg gaan. Waarschijnlijk helpt slapen of sporten beter).
 4. Je hoeft niet productief te zijn vandaag.
  (Het is ok om voor één dag je doelen even aan de kant te leggen. Je kunt ze morgen weer oppakken).
 5. Alles lijkt erger als je moe of hongerig bent.
  (Eet iets wat goed voor je is, doe een hazeslaapje, drink wat lekkere thee, ga een boswandeling doen).
 6. Wat andere mensen van jou denk doet er niet toe!!!!!
  (Doe geen dingen alleen maar omdat het van je verwacht wordt).

Wat kun je wel doen:

 1. Stop met het slecht voelen over het slecht voelen.
  (Als het helpt, sta jezelf toe je slecht te voelen. Accepteer het zoals het is).
 2. Annuleer alles, ook voor de avond.
  (Als je toch weg moet, doe dan iets wat je leuk vindt)
 3. Lees geen modebladen of kijk naar het nieuws.
  (Geen modebladen? Vandaag wil je jezelf niet vergelijken met de über gephotoshopte 15 jarige modellen).
 4. Ga een half uurtje wandelen. Frisse lucht.
 5. Probeer jezelf niet op te lappen.
  (Misschien zijn er oplossingen of stappen die je zou kunnen doen, maar niet vandaag).
 6. Zeg geen tegen alles waar “zou moeten” aan vooraf gaat.
  (Ik zou eigenlijk moeten stofzuigen vandaag. NEE dus, niet vandaag).
 7. Stop met het tegen jezelf te zeggen dat je eigenlijk geen vriendelijkheid verdient.
 8. Doe niet iets destructiefs.
  (drink niet een hele fles wijn leeg, je hele credit card krediet uitgeven. Je krijgt er spijt van, waardoor je je weer schuldig voelt).

Zorg heel goed voor jezelf.
(Wees je eigen beste vriendin, hoe zou je met je beste vriendin omgaan als ze zich zo voelt?)

Waar gaat het om?
Het gaat er niet om geen slechte dagen meer te hebben, maar dat je weer opstaat nadat er één is geweest. (Of een periode).

Je bent prima zoals je bent, op dit moment.

Hoe ga jij om met deze dips? Laat het me weten via de comment sectie onderaan.

Lieve groet,

Inge

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!
Over wandklimmen, liefde en ondernemen

Over wandklimmen, liefde en ondernemen

“Help, ik wil naar beneden”, is mijn piepige antwoord als ik halverwege de klimwand hang.
Ik kijk naar beneden en zie geen grepen en mogelijkheden meer naar boven. Ik kijk naar beneden en het lijkt heel erg diep.
Bang om te vallen!!! Beneden zie ik mijn vriendin L. staan, ze heeft mijn touw vast, die aan de katrol bevestigd is.
Mijn vriendin L. is een petit frêle vrouwtje. Als ik naar haar kijk, zie ik meteen een visioen voor me dat we straks alle twee halverwege de wand hangen.
Hoe is het mogelijk dat deze petite vrouw mij – Hollandse vrouw, 1,75, maat 42 – gaat houden.
Om over mijn gewicht hebben we het dan nog niet gehad, en ……… dat ga ik hier niet delen.
Maar toch, als ik me later achterover laat hangen, kan L. met gemak stukje bij beetje naar beneden laten zakken.

Mijn visioen was gelukkig een visioen. Pfoei……, dat is dan weer klaar.

Even had ik het gevoel dat het klimwand avontuur een, kort avontuurtje zou worden.
Niet een hele middag workshop, maar meer een vluggertje omdat ik bang werd.
Vriendin L. is aan de beurt en als een ranke eekhoorn (tenminste zo lijkt het), klimt ze naar boven.

(Bah, het lijkt haar moeiteloos af te gaan – zie mijn lichte jaloezie). Maar gelukkig, ook zij roept
halverwege: “Help, ik wil terug, ik wil naar beneden”. Aha…., kijk hier ben ik.De redder, met het
touw stevig in handen, de voeten sterk op de grond geplant. Ik help haar naar beneden,
waarop ze me vraagt: “Heb je me?.
Tuurlijk heb ik jou. Totdat ze beneden is, voel ik me de rots in de branding –
gelukkig ik ben nog van enig nut, zucht…

Als ze beneden is, vraagt ze zomaar…… : “Ga jij nu weer?”.

Hmmmmm even een mentale check.
1. Mijn vriendin houdt me wel,
2. Het zal me lukken om een stuk verder te komen,
3. Ik kijk alleen nog naar boven en niet naar beneden.

Check. En daar ga ik weer. Alleen op hetzelfde punt als daarnet, zie ik geen houvast mee.
Ik moet alleen een stap hoger doen en verder reiken. Kreun, auw,.. mijn arm.
Maar toch, ineens sta ik weer 20 cm hoger dan daarnet en kan ik weer een stukje verder. Jeetje, joepie, gaat het dan toch lukken?
Ik kijk naar beneden en…………… Help dit is wel heel erg hoog!!!!!!
Ik roep naar L. dat ik graag weer naar beneden wil. “OK, laat je maar hangen”.

Ondertussen hoop ik dat er geen foto gemaakt wordt van mijn billen die snijden in het harnas, dat zou zeer genant zijn.
Of dat er geur foto’s zouden bestaan, want de geur is inmiddels niet meer te harden.
Angst en inspanningszweet. Ugge Ugge. Ook L. gaat weer naar boven. Zij komt op dezelfde route en plek tot stilstand,
totdat ik haar soufleer waar ze haar voet neer zou kunnen zetten en haar hand. Als ze dat probeert, komt ze inderdaad
hoger en lukt het haar zelfs om helemaal naar het plafond te klimmen.

FANTASTISCH, WAT GOED!! en wat een lef!

Als ze weer beneden is, zie ik hoe blij ze is en trots op haar zelf. Kijk daar gaan we voor.
Ze heeft het toch maar geflikt. Nu ben ik nog meer vastberaden om ook helemaal bovenaan te komen.
En daar ga ik weer. Met armen en benen die inmiddels branden. Halverwege soufleert ook L. waar ik me mijn voet
en hand neer kan zetten en dat helpt.
Voor ik het weet ben ik boven, weliswaar met een bonkend hart, want ik had bijna het gevoel dat ik viel.
Maar toch ben ik boven, YESSSS ik heb het gered.

Maar nu? ……als ik naar beneden kijk, lijkt het of ik boven op de Eifeltoren sta en de diepte beneden zie.
Maar L. weet me rustig en beheerst weer naar beneden te krijgen. YESSS, TOP het is gelukt.
Er gaat wel het één en ander door me heen.

OOOh zit het zo. Ik kan het als ik het wil.

En wat heeft dit alles dan met liefde en ondernemen te maken?
1. In de liefde of in je business lijkt het soms alsof je niet verder kunt. Je weet niet waar je je voet neer moeten zetten
en wil je weer terug. Dat is niet erg en zelfs goed om even op de grond weer bij te te komen en dan te bedenken
dat je het nog een keer gaat proberen.
2. In de liefde en of in je business moet je het soms gewoon nog een keer proberen dus. Niet naar beneden kijken,
niet naar het verleden kijken hoe ver je bent gekomen. Bang zijn voor de diepte, maar gewoon verder gaan naar boven.
3. Het overwinnen van je angst voor liefde of het ondernemen is heel belangrijk. Dan voel je je kracht en mogelijkheden.
Je bent meer dan je angst, je bent meer dan je eigen beperkende gedachten.
4. En de meest belangrijk misschien wel: Je mag om hulp vragen, je mag hulp aannemen. Wij Nederlandse vrouwen zijn erg goed in het alles alleen willen doen. “Nee hoor laat maar, ik kan het zelf. Sterker nog, zelf doe ik het beter”.

Laat je vriendinnen, je netwerk partners, je coaches jou helpen als je dat nodig hebt.
Mijn laatste aansporing zou zijn, ga eens een middagje wand klimmen. Het geeft je inzichten, maar vooral veel lol en plezier.

Lieve groet,

Inge

Fantastisch dat je dit artikel wilt delen!